Begraven of cremeren?

Begraven
Lucht, water, aarde en vuur. Voor uiteenlopende levensovertuigingen zijn dat vier basiselementen. Aan het einde van het leven kunnen we het stoffelijk overschot toevertrouwen aan de aarde of aan het vuur. Ongeacht levensbeschouwing heeft aarde of vuur ook een emotionele betekenis voor velen. Waar de een kiest voor de reinigende en louterende kracht van het vuur, geeft de ander de voorkeur aan de ‘terugkeer’ naar moeder aarde. Bij ons in Westland kiezen nog veel mensen voor begraven.

Het bezoeken van een graf, het verzorgen van de plantjes, het contact met andere nabestaanden, het biedt allemaal troost in de moeilijke periode na een overlijden. Ook vanuit religieuze overwegingen komt begraven nog veel voor.

Een begraafplaats biedt de keuze tussen een algemeen graf en een eigen graf. Een algemeen graf is in Westland voor de periode van vijftien jaar. Die periode kan niet worden verlengd. Na vijftien jaar kan een algemeen graf worden geruimd. In hetzelfde graf komen meerdere personen te liggen, die elkaar waarschijnlijk niet kennen. Op het graf zijn dan ook vaak twee of drie verschillende grafstenen te zien. Een algemeen graf is de goedkoopste manier van begraven.

Wie zelf wil bepalen wie er in het graf begraven mag worden, kan een eigen graf kopen. Die term is een beetje misleidend, want iemand koopt niet een stukje grond op een begraafplaats, maar alleen het ‘recht’ om dat graf te gebruiken en om te bepalen wie er begraven wordt. De grafrechten voor een eigen graf (ook wel koopgraf genoemd) gelden vijftien, twintig, vijfentwintig of dertig jaar. Daarna kunnen de grafrechten verlengd worden.

Cremeren
Cremeren is het proces waarbij een overleden lichaam wordt verbrand. Op de dag van de crematie wordt de overledene naar het crematorium gebracht. De uitvaartdienst, voorafgaand aan de crematie, kan gelijk zijn aan die bij een begrafenis, maar kan ook geheel anders zijn met vrolijke muziek en een powerpointpresentatie. Crematoriums beschikken over mooie aula‘s waar de overledene kan staan omringd met kaarsen, bloemen en foto‘s. De dienst duurt gemiddeld drie kwartier tot een uur. Het cremeren gebeurt meestal direct na de uitvaartdienst. Ook kan er een kerkdienst elders in een kerk aan vooraf zijn gegaan en er in de aula van het crematorium alleen nog naar muziek wordt geluisterd.

Het crematieproces
In een oven past precies een kist. De standaardtemperatuur van een oven is rond de 1000 graden Celsius. De ovens zijn tegenwoordig helemaal computergestuurd. De daadwerkelijke verbranding, het cremeren, duurt één tot anderhalf uur.

Voor het cremeren, controleert één van onze medewerkers de identiteit van de overledene. Het registratienummer op de papieren moet overeenkomen met het nummer op de kist. Voordat de kist in de oven gaat, wordt er een vuurvast steentje met een uniek crematienummer op de kist geplaatst. Het steentje blijft tijdens het cremeren in de oven waardoor de as altijd kan worden geïdentificeerd. Na het cremeren, wordt de as verzameld en in een aspan gedaan om af te koelen. Na een paar uur worden met een magneet alle spijkers, nietjes, medisch staal en andere metalen uit de as gehaald. Vervolgens wordt de as fijngemalen in een cremulator. Vanuit de cremulator gaat de as in een asbus die in de algemene nis wordt geplaatst. De as moet volgens de wet een maand in het crematorium blijven. Daarna kunnen de nabestaanden bepalen wat er met de as gebeurt.

Kerk of aula
De uitvaartdienst kan plaatsvinden in een kerk met een dominee of pastoor. Maar ook aula′s van de begraafplaats of crematoria zijn tegenwoordig van allerlei faciliteiten voorzien. Kerken en aula′s beschikken vaak over een orgel of piano, een beamer voor fotomateriaal en kunnen geluidsopnames gemaakt worden en Cd′s met mooie muziek gedraaid.

Kisten Verder naar:
Direct contact Marja van Rijn 0174 - 613365 of 06 - 13550369 | Dag en nacht bereikbaar