Begraven of Cremeren

Begraven

Het bezoeken van een graf, het verzorgen van de plantjes, het contact met andere nabestaanden, het biedt allemaal troost in de moeilijke periode na een overlijden. Ook vanuit religieuze overwegingen komt begraven nog veel voor.

Een begraafplaats biedt de keuze tussen een algemeen graf en een eigen graf. Een algemeen graf is in Westland voor de periode van vijftien jaar. Die periode kan niet worden verlengd. Na vijftien jaar kan een algemeen graf worden geruimd. In hetzelfde graf komen meerdere personen te liggen, die elkaar waarschijnlijk niet kennen. Op het graf zijn dan ook vaak twee of drie verschillende grafstenen te zien. Een algemeen graf is de goedkoopste manier van begraven.

Wie zelf wil bepalen wie er in het graf begraven mag worden, kan een eigen graf kopen. Die term is een beetje misleidend, want iemand koopt niet een stukje grond op een begraafplaats, maar alleen het ‘recht’ om dat graf te gebruiken en om te bepalen wie er begraven wordt.

De grafrechten voor een eigen graf (ook wel koopgraf genoemd) gelden vijftien, twintig, vijfentwintig of dertig jaar. Daarna kunnen de grafrechten verlengd worden.

Cremeren

Als er gekozen wordt voor een crematie ben u vrij om te bepalen welk crematorium uw voorkeur heeft. Wij zijn bekend met de verschillende crematoria in de buurt zodat wij u hier uitgebreid over kunnen informeren. Het is mogelijk om bij een crematorium een plechtigheid te laten plaatsvinden evenals een condoleance in de koffiekamer. Het is echter ook mogelijk om de plechtigheid op een andere door u gekozen locatie te laten plaatsvinden en alleen voor de crematie gebruik van het crematorium te maken.

Kerk of aula

De uitvaartdienst kan plaatsvinden in een kerk met een dominee of pastoor. Ook aula′s van de begraafplaats of crematoria zijn van allerlei faciliteiten voorzien. Kerken en aula′s beschikken vaak over een orgel of piano, een beamer voor fotomateriaal, muziek kan gedraaid worden en zelfs live kan er meegeluisterd worden tijdens de afscheidsbijeenkomst.

Om te helpen in het denkproces voor het vormgeven van een mooi afscheid, hebben wij een Wensenboekje gemaakt. Download hem gerust en raak geïnspireerd door de mogelijkheden.

Contact

Marja van Rijn