Kinderuitvaart

Wanneer een kind sterft staat de wereld even stil

Als je kind iets overkomt
Als het leven anders gaat dan je zou willen
Als je in een situatie komt waar je liever niet bij stil wil staan
Als je kind overlijdt, dan breekt er iets onder je voeten weg
Dan staat de wereld voor je stil
Soms is er een tijd van hoop en vrees aan vooraf gegaan, soms komt het totaal onverwacht, maar altijd is er dat grote verdriet en de vraag: Hoe nu verder?

Beslissingen moeten genomen worden die ouders eigenlijk niet zouden willen nemen, zoals begraven of cremeren, een herdenkingsbijeenkomst voor familie en vrienden of brengen we als ouders, als gezin ons kindje weg? Wat willen we, wat kan er. Vragen die moeilijk en confronterend zijn, die in alle rust genomen moeten worden. Een uitvaart hoeft niet in een paar uur geregeld te worden. Omdat wij in de dagen voorafgaande aan de uitvaart dagelijks bij u thuis komen, kan er altijd nog iets veranderd, aangepast of ingevuld worden. Een uitvaart ‘ontstaat’ in de loop van de dagen.

Als het om een heel jong kindje gaat is vooral de allernaaste omgeving betrokken bij het verlies. De uitvaart wordt dan bepaald door de behoeftes van het gezin, familie en vrienden om uiting te geven aan hun verdriet. Een ouder kind heeft ook, buiten het gezin, buurtkinderen, klasgenoten en sportclubvriendjes. De invulling van de dienst, het soort kist, de rouwbrief worden gevormd in het teken van zijn of haar leven; maar ook de betrokkenheid van bijvoorbeeld de school kan een warme toevoeging zijn aan het geheel.

Goede ondersteuning en begeleiding, aangepast aan uw gezinssituatie is dan van groot belang. In de paar dagen tussen overlijden en uitvaart is er veel overleg nodig, een luisterend oor, maatwerk en daadkracht om de uitvaart zo te laten verlopen, op een manier die bij uw kind en uzelf past.

Ook na de uitvaart zijn wij er voor u. Lopen wij nog regelmatig binnen!

Om te helpen in het denkproces voor het vormgeven van een mooi afscheid, hebben wij een Wensenboekje gemaakt. Download hem gerust en raak geïnspireerd door de mogelijkheden.

Contact

Marja van Rijn