Kisten en Lijkwaden

Een persoonlijke kist voor iedereen

Er zijn veel mogelijkheden voor een uitvaartkist. Deze keuze is heel persoonlijk. U kunt kiezen voor een eenvoudige gefineerde kist met houten of evt. messing handgrepen; maar ook massieve houtsoorten zoals bv. eiken, beuken en grenen zijn mogelijk.
Nieuw is de kist van populierenhout. Is massief, licht van gewicht en van Hollandse bodem.

Kisten kunnen gespoten worden in alle kleuren, maar ook beschilderd worden door de kinderen of met teksten volgeschreven.
De bekleding kan van mooi glanzend satijn zijn, maar ook ongebleekte katoen of spijkerstof. Maar ook het dekbed van de overledene kan in de kist worden gedrapeerd.

Daarnaast kunt u ook kiezen voor een rieten mand, een kist van bamboe of van Abaca, een bananensoort. Alle kisten zijn geheel ecologisch verantwoord en duurzaam ontwikkeld. Mogen gebruikt worden voor zowel begraven als crematie.

Wade

Niet iedereen wil in een kist begraven of gecremeerd worden, dan kunt u kiezen voor een wade, een doek waar u geheel ingewikkeld wordt. De wade kan van ongebleekte katoen zijn, maar ook van heel mooi geweven stof of van zijde; soms al bij leven persoonlijk uitgezocht of gemaakt.

Waden bestaan uit meerdere lagen, zowel vanuit hygiënisch, als ook uit esthetisch oogpunt. Meerdere lagen betekent dat er met de buitenste laag gespeeld kan worden. Deze is ook vaak beschilderd en/of in vorm gebracht. De binnenwade wordt daarentegen neutraal gehouden en wordt strak om het lichaam gedrapeerd. Bij opbaring kunnen de delen teruggeslagen worden, zodat het gezicht en evt. de handen zichtbaar worden. Pas na opbaring wordt de wade definitief gesloten.

Om te helpen in het denkproces voor het vormgeven van een mooi afscheid, hebben wij een Wensenboekje gemaakt. Download hem gerust en raak geïnspireerd door de mogelijkheden.

Contact

Marja van Rijn